zaterdag 30 juni 2007

Bont zandoogje



Volgens wikipedia een vlinder die de voorkeur geeft aan naaldbossen en gemengde bossen als leefomgeving... De braam, de Japanse wijnbes en ons grasveld voldoen kennelijk ook aan de gestelde eisen.. Maar een gemengd bos (het Vliegenbos) nabij dus ik vermoed dat onze tuin in een gunstige vliegroute ligt.

Dit vrouwtje (vermoed ik) op de foto zit op de Japanse wijnbes.

Adam Buddle en de Atalanta




De storm van de afgelopen week heeft hem wat verwilderd, de vlinderstruik (Buddleja davidii 'Black Knight'), maar hij bloeit. En doet zijn naam eer aan, de vlinders bezoeken hem veelvuldig en langdurig. Op de foto de Atalanta.

Een andere (bij)naam van de vlinderstruik is herfstsering wegens de late bloei (van juli tot september). Maar dit jaar bloeit hij vroeg, ik zie struiken in de buurt die nu al bijna uitgebloeid zijn. Vorig jaar kwamen we eind augustus terug van vakantie en toen begon de bloei pas, opgevolgd door de bloeiende sedum 'echt' in de herfst...

De struik is, door Linnaeus, vernoemd naar Adam Buddle, Engels botanicus uit Sussex eind 17e eeuw.

donderdag 21 juni 2007

Verslaafd




Het was slechts een kwestie van geduld... en hoe kan het ook anders met zo'n exotische verschijning. Deze hommel heeft vanochtend bijna een uur in een innige omhelzing met de magnolia doorgebracht. Zo innig dat we zelfs gedacht hebben dat dit zijn sterfbed was. Het koste hem duidelijk moeite om los te komen gezien zijn bewegingen.

woensdag 20 juni 2007

Gesloten



Net als de boompioen sluit ook de magnolia in de avond haar bloem.

Gedurende de dag verspreidde zij een steeds sterkere geur, een zwaar parfum. Nu heb ik geen insecten kunnen betrappen op een bezoekje. Ik vraag me af of het parfum afstotend werkt.

Koolwitje



De aanhouder wint, na een achtervolging had ik 'm te pakken, op de geranium. Het koolwitje. Het grote vlinderboek ('Vlinders van Europa'- spectrum natuurgids) vertelt me dat de mannelijke exemplaren een stip hebben de de vrouwtjes twee. Deze op de foto is dus een mannetje.

Toen ik net buiten liep landde er een vrouwtje op de braam, maar helaas mislukte de foto (ik loop tegenwoordig niet de tuin in zonder mijn telefoon met camera). Wordt vervolgd...

Grandiflora












Hij doet zijn naam eer aan, grandiflora. De bloem is enorm. De bloemknop is ongeveer zo lang als mijn wijsvinger, en de bloem is zo groot als mijn beide handen tezamen.

En adembenemend mooi...

dinsdag 19 juni 2007

Meer Magnolia

Vuilboomblauwtje



Dit is zo'n naam waarvan je je kunt afvragen waar de klemtoon ligt. Is het een vuil-boomblauwtje of een vuilboom-blauwtje. En wat is dan een vuilboom? 'T blauwtje is wel wat vlekkerig maar om nou te zeggen vuil, dat gaat wat ver. Hier op de kattenstaart. Qua vlinders in onze tuin verreweg de kleinste, en de minst beweeglijke. Met weinig moeite kon ik deze vastleggen, terwijl grotere vlinders (koolwitje, citroenvlinder en nog wat oranjegekleurden die ik doordat ze zo fladderden nog niet heb kunnen determineren) zich daar veel minder voor lenen. Ik kan niet wachten tot de Buddleja bloeit. Daar blijft menig vlinder lang genoeg op zitten.

Vuilboom ofwel sporkehout

zaterdag 16 juni 2007

vrijdag 15 juni 2007

Moerbei















De strijd om de moerbei is begonnen. De merel was er het eerst, maar werd hardhandig weggejaagd door de ekster. Op de linkerfoto zit de ekster op het gras en de merel op het dak van de schuur. De verleiding van verse moerbeien was groter dan de angst voor de rivaal want algauw zat de merel weer in de moerbei. Eerst aan de achterkant uit het zicht en later weer wat naar voren. Als je goed kijkt zie je hem in de rechterfoto.

De foto's zijn genomen vanuit de keuken met mijn telefoon, zodra ik een stap in de tuin zet gaan ze er vandoor, de lafaards...

Corinthische zuilen











Een inspiratiebron in de oudheid, de Acanthus. Zowel in de Griekse bouwkunst als in de Islamitische kunst en architectuur was de plant een dankbaar onderwerp voor ornamenten en mozaÏeken.

De Acanthus in onze tuin heet 'mollis' en is nog 'jong'. Hij bloeit dit jaar voor het eerst. Gezien de historie van deze plant zijn mijn verwachtingen voor volgende jaren nu natuurlijk toren- of liever zuilen- hoog.

Op vrijdag..



..nog iets verder

Op donderdag..



.. ziet het er zo uit.

woensdag 13 juni 2007

Magnolia grandiflora




En ook de magnolia nadert de bloeifase...

Huislook in bloei



Het spinnewebhuislook (Sempervivum arachnoideum) staat in bloei!

Een dolfijn uit de Kashmir



De naam ridderspoor is afgeleid van de vorm van de bloem las ik (riddersporen). De latijnse naam, Delphinium, is ook afgeleid van de vorm van de bloem (dolfijn). Deze specifiek komt uit de Kashmir en heet Delphinium cashmeranium.

Het grappige is dat er aan deze plant zowel licht- als donkerblauwe bloemen groeien. Het jammere is dat ik er, vooralsnog, niet meer informatie over kan vinden.

zondag 10 juni 2007

Passiebloem



Hij lijkt zo onwerkelijk, net of je een plastic bloem bij de 'Kitsch Kitchen' hebt gekocht en in een struik hebt gehangen. Maar toch is het puur natuur, de Passiflora caerulea. Sinds vandaag in bloei.

Kolibrievlinder




Ik had er nog nooit een eerder gezien, maar de uiterlijke kenmerken laten weinig twijfel. Een lange 'neus' die je prima in andermans zaken kunt steken terwijl je zelf in de lucht blijft zweven dankzij een setje turbovleugels. Het lijkt wel een kolibrie, maar dan als vlinder..

Daar zit je dan met je mobiele telefoon met 3.2 megapixelcamera... het beestje beweegt natuurlijk veel te snel om fatsoenlijk vast te leggen.

zaterdag 9 juni 2007

Vetmuur



Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft dit plantje niets te maken met een FEBO of iets soortgelijks. Het doet mij denken aan een naïef getekend grasveld met madeliefjes uit een sprookje. In werkelijkheid is het groen een stuk fijner en zijn de bloemetjes een stuk kleiner. Sagina subulata is de latijnse naam.

Hazelnoot (Corylus avallena)



Zelfs de hazelaar geeft vruchten dit jaar! Dit hadden we (nog) niet verwacht. Het type dat wij hebben is een 'rode zellernoot', een grootvruchtige hazelnoot zelfs. Als ik op google zoek naar meer informatie over 'grootvruchtige hazelnoot', vraagt google mij steevast: 'bedoelt u misschien godvruchtige hazelnoot?'...

Nou.. nee.