donderdag 29 november 2007

Roodborstje tikt tegen...



Het was wat winderig waardoor de vetbol heen en weer schommelde maar hij/zij (geen idee welke sekse het is) bleef dapper zitten.

vrijdag 23 november 2007

Vinken en mussen



Vanochtend hebben we al twee vrouwtjesvinken gezien, samen met twee heggenmussen, en nu net zag ik ook een mannetjesvink. Boven in de linde. De dames, die bruin/wit zijn, scharrelden op de grond naar voedsel. Meneer, met een blauw/grijze muts, genoot van het uitzicht.

dinsdag 20 november 2007

Vogelsnackbar



De stam op de foto heeft gaten waarin vetmengsels gesmeerd kunnen worden voor de vogels. Een vette hap halen uit de 'muur' dus.

Vanochtend is er een grote bonte specht gesignaleerd in de tuin. Op het vogelkastje in de linde, op zoek naar eten. Vandaar de actie van de vetpaal. Ik heb vet vermengd met zonnepitten en pinda's. Schijnt dat ze dat lekker vinden, die spechten. En nu maar wachten.

zaterdag 17 november 2007

In de goot



De buren hebben een vijver met vissen. Dus hebben we zo af en toe een reiger in de buurt. Meestal zit deze dan op het dak van de schuur. Vandaag echter werd van een andere strategie gebruik gemaakt. Deze reiger begon rustig aan in de dakgoot.

Koolmees



De hazelnoten die ik in het voederhuisje leg, worden vooral gegeten door meesjes. Op de foto een koolmees, en eerder vandaag zag ik al een pimpelmees druk in de weer. Noot tussen beide pootjes klemmen en dan met de snavel happen.

Het was overigens een enorme drukte in de tuin vanochtend. Meesjes, merels, roodborst en winterkoninkje zijn gespot. Zowel pimpel- als koolmees hebben de vetbollen ontdekt.

Vorige week zagen we een koperwiek, althans dat denken we. Het beestje leek iets fijner dan een merel, en mijn eerste gedachte was dat het een lijster zou zijn. Wat opviel was de markante witte streep bij het oog. Nu heeft de zanglijster geen witte streep bij het oog en de grote lijster wel, maar de grote lijster is beduidend groter dan een merel. Dus blijft de koperwiek over. En die probeer ik nu weer te lokken door wat vruchten op de plek te leggen waar hij landde.

woensdag 14 november 2007

Dwaalgast



In een kale linde kun je je niet zo goed verstoppen. Vanochtend toen ik naar buiten keek, zag ik een rond zwart 'ding' in de boom zitten waarvan ik niet direct wist wat het was maar wel dat het normaliter niet in de linde zit. Het bleek een waterhoen.

De vraag is nu waarom het beest daar is gaan zitten. Weinig waterkant in onze tuin. Ziek, gewond, een pioniersgeest, evolutie?

Al gauw werd hij vergezeld door het roodborstje dat onder de boom naar brood scharrelde en van de vetbol ging eten. En later door de pimpelmeesjes die de takken van de linde vaak als tussenstop gebruiken om daarna naar het voederplankje met de hazelnoten te vliegen.

Tijdens het fotograferen kwam ik iets te dichtbij en fladderde de hoen weg. Hij belandde op de vensterbank van de buren. Even leek het of hij een poot miste maar dat is niet zo.

woensdag 7 november 2007

De eerste bezoekers



Naast de eksters die bij het tuinmeubilair horen inmiddels, en een enkel koolmeesje die uit het voederbakje heeft gesnoept, hadden we vandaag een spreeuw op bezoek. Hoewel er genoeg in de buurt rondvliegen, komen ze weinig in onze tuin. Het brood in het voederbakje is verleidelijk genoeg kennelijk.

Het roodborstje heb ik al wel op de schutting gezien, maar nog niet op het voederbakje. En de pimpelmezen struinen voornamelijk de ventilatieroosters van de huizen aan het plein af, en ook dakgoten. Zo ook de goot waarin de boomkruiper in de zomer zijn nest had.

De vetbollen zijn nog niet aangeraakt... althans niet zichtbaar.

maandag 5 november 2007

Fijne, witte Sedum



De pronkende, fijne, witte Sedum waarvan ik de toenaam niet weet. Meestal helpt wikipedia of Neerlandstuin hierbij maar in dit geval niet. Maar zie het plaatje, hij is beeldig.

Cyclaam



Het is echt herfst geworden, de Wingerd heeft bijna al haar blad verloren en verder is er vooral sprake van nabloei. De Penstemon, de paddelelie en de Campanula sudderen nog een beetje na en een fijne witte Sedum staat momenteel te pronken.

Maar wat echt opvalt nu, en ook hoort bij dit jaargetijde, is de cyclaam. Ze geeft bijna licht in dit grauwe weer.

Vogels voeren








Ik heb vetbollen gemaakt. Naar eigen recept, dat wil zeggen, naar dat van mijn vader. Men neme frituurvet, (zelfgemalen) mais, vogelvoer (zo'n verzameling zaden die je bij een tuincentrum koopt), zelfgevonden zaden van bijvoorbeeld kaardebol en mengt dat met het vet. Dit laat je hard worden in een mal (wij gebruikten de plastic pot van de jodenkoeken) en dan is het het idee dat je de bol ergens op plakt of aan hangt of in smeert. In ons geval zie foto, een eenvoudig maar ingenieuze vetbolhouder met zitplaatsen voor de vogels.

Een ander experiment met vogelvoederen zijn hazelnoten en rozebottelzaden... vinden ze lekker heb ik me laten vertellen. Ik ben benieuwd. En wat vogeltjes verder eten lees je hier.