zondag 23 september 2007

Tegen wandluis en menopauzale klachten











Voor elk wat wils, de zilverkaars, Cimicifuga acerina heet onze variant. Cimicifuga betekent iets als 'wandluis afweerder' en daarnaast bevat de plant stoffen die helpen tegen menopauzale klachten.

Voor mij persoonlijk betekent het dat de herfst nadert. Aan het einde van het seizoen is de zilverkaars een cadeautje. Ze helpt niet alleen tegen klachten die horen bij de herfst van je leven....

dinsdag 18 september 2007

Harige tong





Men is sceptisch over de houdbaarheid van de Penstemon in Europa. We hebben onze Penstemon 'rich ruby' dit voorjaar bij Ploeger vandaan gehaald en ze doet het vooralsnog prachtig. Ze bloeit door als je haar na de bloei snoeit. Maar of ze de winter overleeft is een tweede.

In het Engels wordt ze in de volksmond 'beardtongue' genoemd, vanwege de 'staminode' (= de harige meeldraad die onvruchtbaar is maar waarvan ik de Nederlandse naam niet weet). De latijnse naam komt van penta = 5 en stemon = meeldraden. Maar waarom in het Nederlands de naam schildpadbloem...? De Chelone obliqua is bijvoorbeeld ook een schildpadbloem. De uitleg voor haar naam hier is: "...en dankt haar naam aan de schildvormige bovenlip van de bloemkroon. Het Griekse woord kelone betekent schilpad."

Wellicht vindt men dat de gelijkenis ook geldt voor de Penstemon.

Hazelnoot



We waren de hazelaar bijna vergeten. De aanleiding van deze aankoop lag in onze toevallige ontmoeting met een hazelaar vol met natte vruchten in de Bourgogne twee jaar geleden. Die ontmoeting beviel zo goed dat we er een in de tuin 'moesten' hebben, maar dan in het rood.

Onze oogst vandaag bleek al behoorlijk gedroogd. Toen we in de Bourgogne waren was het dan ook begin augustus. Hoe dan ook, deze eerste oogst, al was het een kleine, smaakte echt naar hazelnoot en zeker naar meer.

De boom is nu ongeveer twee keer zo groot als vorig jaar. Volgend jaar misschien wel acht noten!

zaterdag 8 september 2007

Zeeuwse knoop




Mijn oma droeg ze als sieraad, de Zeeuwse knoop. Ik was verbaasd ook een botanische variant tegen te komen, zo maar op de biologische markt in de Jordaan.

vrijdag 7 september 2007

Paddelelie



We hebben deze gekocht als de 'Poor man's orchid'. Ikzelf was er niet erg enthousiast over. Op de foto bij de kweker leek het een grote, protserige bloem te zijn. Nu staat ze in bloei in de tuin en blijkt ze heel fijntjes met sproeten. Heel charmant.

Er zijn meerdere bloemen die de naam 'Poor man's orchid' dragen. In eerste instantie vond ik alleen informatie over de 'Schizanthus Pinnatus', maar onze variant heet 'Tricyrtis formosana' in het latijn. Naast 'armelui's orchidee' heeft deze ook de weinig flatteuze naam paddelelie gekregen, schijnbaar wegens de vlekken die aan een pad doen denken. Persoonlijk denk ik eerder aan een octopus.